Ya birlikte yaşamayı öğreneceğiz,ya da birlikte yok olacağız. – Yeliz Vurgun
İnsanın doğa üzerindeki yıkıcılığını, sağlık krizi olan Corona virüsü ile verdiğimiz mücadele sürecinde en somut haliyle görmüş olduk. Bu gezegende ya talansız, sömürüsüz yaşamayı öğreneceğiz ya da birlikte yok olacağız.
Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan Corona virüsü, birkaç ayda hızla tüm dünyaya yayıldı. Bugün dünya üzerinde toplam vaka sayısı 1,5 milyona yaklaşmış durumda. Her geçen gün daha da artarak insan sağlığını tehdit eden virüs, insan eliyle yaratılmış olan ekolojik krizi de gözler önüne serdi. Karantina sürecinde doğa ve canlılar, kısmi olsa da kendilerinden çalınanı insanlardan geri aldı.Bilim insanları dünya üzerindeki hava kirliliğinin 1940’lardan bu yana en düşük seviyeye geleceğini açıkladı. Ekolojinin alarm verdiği, iklim değişikliğinin kritik olduğu bu zamanlarda, Ocak ayından itibaren birçok ülkede Corona virüsüne karşı sokağa çıkma yasağı, karantina uygulaması, fabrikaların üretimi kısmi veya tamamen durdurması, gerekmedikçe trafiğe çıkılmaması gibi önlemler alındı. Buna karşın kara, deniz, hava trafiğinin azalması ve sanayi faaliyetlerinin durma noktasına gelmesi küresel karbon ve azot dioksit emisyonunu azaltan temel etkenlerden oldu.
Karantina uygulamasının sonucunda hava kirliliğinin yoğun olduğu ülkeler sıralamasının üst seviyelerinde yer alan Çin’de azot dioksit emisyonu yüzde 25 azaldığı görüldü. 1.3 milyar nüfus ile Çin’den sonra en kalabalık ülke olan ve kirli havasıyla ünlü Hindistan’da geçtiğimiz senenin Kasım ayında, hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaşması sonucu; okullar tatil edilmiş, kirliliğe neden olacak tüm çalışmalar kısa süreli durdurulmuş, halka maske dağıtılmıştı. Bugüne geldiğimizde Corona virüsüne karşı alınan önlemler sonucu Hindistan’da sadece bir hafta içinde hava kirliliğinde ciddi oranda düşüş yaşandı. 30 yılın ardından dünyanın en yüksek dağ sırası olan Himalayalar, gözle görüldü. Türkiye’ye baktığımızda betonlarla örülü İstanbul, Ankara gibi metropol şehirlerde uygulanan karantina sonucu 10 günde hava kirliliğinin yüzde 30 azaldığı belirtildi.
İtalya’da trafiğin azalması sonucu, gondollarıyla ünlü turistik şehir Venedik’te, kanallardaki sular temizlendi. Uzun süre gözükmeyen balıklar ve kuğular yeniden temiz suyun tadını çıkarmaya başladı. Şili’de şehrin boşalması sonucu başkent Santiago sokaklarında puma görüldü. İngiltere’de yabani keçi ve geyik sürüleri kasabalara indi ve rahatça dolaşmanın keyfini çıkardılar. Kanada’da deniz trafiğinin azalması sonucu, sık görülmeyen katil balina kıyıya yakın yerlerde görüldü.
İnsanın doğa üzerindeki yıkıcılığını, sağlık krizi olan Corona virüsü ile verdiğimiz mücadele sürecinde en somut haliyle görmüş olduk. Bu gezegende ya talansız, sömürüsüz yaşamayı öğreneceğiz ya da birlikte yok olacağız.